Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Flitsen

Introductie

Ongekende Mogelijkheden

Soms hoor je fotografen wel eens zeggen, ik flits nooit, dat geeft zulke harde schaduwen. Eigenlijk willen ze hiermee zeggen dat ze de techniek niet beheersen.

Een fotograaf die altijd sportfotografie doet zal niet vaak flitsen. In eerste instantie is het verschrikkelijk hinderlijk voor de sporter en vaak zijn de bewegingen van de sporter dermate snel dat de flitsen ook niet zal helpen. Vaak is de afstand ook aanzienlijk waardoor de flits, indien gebruik kan worden gemaakt van een High Speed Synchronisatie (HSS) te groot is om enige bijdrage te kunnen leveren. Bij sportfotografie zijn korte sluitertijden gewenst. Om ten volle de flits te benutten zal de sluitertijd niet korten mogen zijn dan 1/250 seconde.

Strobist Fotografie

Strobist is een term voor een fotografie stijl. Hierbij wordt gewerkt met één of meerdere flitsers die niet op de camera staan. De flitsers staan lost van de camera en belichten het object (of de achtergrond). Op deze flitsers worden “hulpstukken” geplaatst om het licht karakter te geven.

In dit hoofdstuk gaan we niet in op strobist fotografie maar op algemene (technische) aspecten van het fotograferen met een flitser die op het toestel is gemonteerd.

Techniek

Het wordt de fotograaf steeds gemakkelijker gemaakt. Indien uw toestel op de stand automatisch staat dan zal automatisch worden vastgesteld of er sprake is van sterk tegenlicht en een invulflits worden aangestuurd.

Het is echter zo dat de standaard flits voorziening, hetzij de ingebouwde flits of de pop-up flits, zeer beperkt is in gebruik. Een eenvoudige opzetflitser zal de resultaten aanzienlijk verbeteren.

Slave Flitser

Metz 28 CS-2 Slave Flitser

Bij vele compactcamera’s is het echter niet mogelijk om een opzetflitser te plaatsen. Het gebruik van een slaveflitser kan daarbij uitkomst bieden. Een slaveflitser kan eenvoudig worden aangestuurd door de flits van uw camera. Er zit een lichtgevoelige cel op die bij het zien van een flits, zelf razendsnel zijn flits laat afgaan.

Slave flitsers zijn verkrijgbaar in veel formaten. Let wel dat uw camera soms eerst een kleine flits aanstuurt als lichtmeting voor de hoofdflits. De slavefllitser moet dan niet afgaan op deze voorflits.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!