Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Strobist Fotografie

Introductie

Flitsers en Geen Lampen

Strobist Fotografie, de beoefenaars worden "strobisten" genoemd. Strobist Fotografie staat voor het fotograferen met belichting door verscheidene flitsers. Dit in tegenstelling tot de fotografie in een studio waarbij de belichting wordt verzorgd door lampen.

Een strobist maakt vaak gebruik van flitsers die op batterijen werken en is niet aan de studio gebonden!

Het karakter van het flitslicht wordt dan aangepast door het plaatsen van hulpstukken voor de flitser. Nagenoeg alle belichtingsvormen die met de normale lampen mogelijk zijn kunnen ook met een flitser worden gerealiseerd.

Op Locatie

Voorheen (voordat er strobisten waren) was het gebruik van flitsers, buiten op locatie, in de regel beperkt tot een eenvoudige invulflits. Indien nodig werd op locatie een verlichting opgezet met lampen. Deze lampen werden aangesloten op een mobiele generator en was alleen voor de professionals. Op locatie wordt ook vaak gebruik gemaakt van reflectoren (met diameters tot meer dan 2 meter) om een juiste belichting te realiseren.

Het Gaat om de Lichtbron

Strobistfotografie zegt dus iets over de lichtbron. Bij opnames zonder kunstlicht ben je afhankelijk van het zonlicht. Rond het middaguur een veel te harde verlichting en in de nacht niet of nauwelijks aanwezig.

Ondersteuning van een flits brengt dan uitkomst. De beperking is de locatie van de lichtbron, de zon verplaats je niet. De flitser verplaatsen kan wel, dat is het begin van strobistfotografie (verslaving).

Draadloos

Zender en ontvanger cactus v4

Bij voorbaat maak je gebruik van een draadloze verbinding met de flitser, de afstand is dan niet meer beperkt door het onhandige krulsnoer wat altijd te kort is.

Het beste kun je gebruik maken van een zender/ontvanger combinatie die met hoog frequent radiogolven werkt. Vaak is het mogelijk om meerdere ontvangers te combineren met 1 zender. Zo is het ook vaak mogelijk een kanaal te kiezen zodat je geen last hebt van andere fotografen met gelijke set of frequentie.

Slave Flitsers

Kleine slave flitser smith victor

Ook kan gebruik worden gemaakt van slave flitsers die reageren op de hoofdflits zelf, hierbij kun je geen snelle flits­synchronisatie­tijden verwachten.

Dit soort methodes kunnen wel gebruikt worden om kleine slave flitsers een achtergrond te laten verlichten. De slave flitser hier afgebeeld aan de rechterzijde heeft weinig/geen mogelijkheden om de richting en de sterkte van de flits te regelen.

Kunst, Gevoel en Vakmanschap

Bij strobistfotografie is het de kunst (en kunde) om met meerdere lichtbronnen te werken. Een strobist fotograaf wil zelf de locatie, sterkte, kleur en aard van de lichtbron bepalen.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!