Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Fotobewerking

Introductie

Iets Nieuws?

Er is niets nieuws aan fotobewerking, slechts de digitale fotobewerking met de computer wordt steeds makkelijker en vaker toegepast. Vroeger gooide je de foto met je vervelende ex-schoonzoon in de prullenbak. Als het makkelijk ging dan knipte je de foto in tweeŽn. Nu ga je er even voor achter de computer zitten en, een "paar clicks" later, heeft hij nooit bestaan.

Vroeger

Vroeger werd ook veel aan fotobewerking gedaan. Er werd handig gespeeld met wazige randen en een ovale passe-partout nabootsing in de foto kwam ook veelvuldig voor. Foto's waren zwart/wit, dus een beetje inkleuren was modern.

Een passe-partout is een kartonnen of papieren rand om een schilderstuk of foto.

Inkleuren

Niet Ingekleurde Foto Ingekleurde Foto

Hiernaast aan de linkerkant zie je als voorbeeld van fotobewerking een schoolfoto genomen in 1943, Kleur over ketting zowel ingekleurd als zwart-wit. Aan het inkleuren werd dan vaak niet veel tijd besteed, kijk maar naar de ketting, deze is ook lichtblauw gekleurd. Het inkleuren van foto's met waterverf werd in het zwart/wit tijdperk veelvuldig gedaan, het gaf de foto een beetje kleur!

Wat Kun Je Verwachten In Dit Hoofdstuk

Kwaliteit Verbetering

In dit hoofdstuk gaan we uitleg geven aan de meest voorkomende situaties waar een fotobewerking een verbetering van de kwaliteit oplevert. Dat is het meest belangrijke.

Denk aan rode ogen, iets wat met de compactcamera's met ingebouwde flitser bijna niet is te voorkomen. Maar het verwijderen van ruis en toepassen van kleurcorrecties zijn eenvoudige kwaliteitsverbetering die door iedereen zijn aan te brengen.

Formaat Aanpassen en Uitsnede Maken

Een fotobewerking kan ook een technische oorzaak hebben. Indien de camera op de hoogste resolutie staat ingesteld, en dat is een advies wat opgevolgd moet worden, zijn foto's niet geschikt voor vertoning op een internet pagina. De bestanden zijn te groot en het laden zal te veel tijd in beslag nemen. De bestandsgrootte moet worden beperkt en het aantal pixels moet worden teruggebracht. Hiervoor zullen ook tips op de website te vinden zijn.

Creativiteit

Ook is er ruimte voor creativiteit. Het is mogelijk om foto's te combineren; een bekende combinatie is het maken van panorama opnames waarbij een serie opnames samengevoegd worden. Hieronder zie je een panorama foto waarbij ook enige creativiteit toegepast is, de familie staat 4x op de foto!

Panorama Constallation

De foto hieronder lijkt op een foto uit de tweede wereldoorlog maar dat komt alleen omdat het een zwart-wit foto is en het thema past. Het origineel wordt vertoond wanneer de cursor op de foto wordt geplaatst. Deze foto is genomen in Normandie tijdens de 65-ste herdenking (2009) van de landing in juni 1944.

Normandie 1944

Beweeg de cursor over de foto om de orginele opname te zien.

Slotopmerking

Het moet altijd het uitgangspunt zijn om een goede foto te nemen. Fotobewerking is er in beginsel niet om fouten te corrigen maar om de foto beter te maken.

Een heel andere category van fotobewerking wordt voor iedereen bereikbaar door de digitale fotografie, en wel de manipulatie. Door het manipuleren kan de afbeelding nog maar heel weinig te maken hebben met de oorspronkelijke foto of foto's
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!