Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
website ontwerper?
www.webhandig.nl

Analoog Versus Digitaal

Procesvergelijking

Ontwikkelen

Vroeger, voor veel fotografen van vandaag de dag is dit helaas zo, werd een foto vastgelegd op (negatief) film. Daarna waren/zijn er twee chemische processen om tot de fotoafdruk te komen.

Allereerst moet de film worden ontwikkeld. Hierbij is het mogelijk de film meer of minder dan gebruikelijk te ontwikkelen. Dit werd uitgedrukt met push en pull. Bij push wordt het beeld helderder en bij pull wordt het beeld donkerder. Als een film 1 stop wordt overbelicht dan kan dit met een pull van 1 stop worden gecorrigeerd. Als de film 1 stop wordt onderbelicht dan kan dit met een push van 1 stop worden gecorrigeerd.

Als tweede proces moet de foto worden afgedrukt. Hierbij kan ook sprake zijn van een correctie door bewust langer of korten te belichten.

Digitaliseren

Het eerste proces is de conversie van RAW naar JPEG. Dit is ook een vorm van ontwikkelen. Uit een RAW bestand kunnen details naar voren worden gehaald door bewust te "onderbelichten" of "overbelichten". Het tweede proces is vergelijk met de gamma correctie van een JPEG bestand. Er worden geen details aan de opname toegevoegd, slechts de presentatie wordt aangepast met een gamma correctie.

Voor zij die weten wat het is: Het gebruik van Polaroid materialen is hetzelfde als fotograferen in JPEG. Er wordt een stap overgeslagen.
 
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!