Belichting
Contrast
Contrast in Belichting
Wanneer je contrast in de foto wil brengen zul je ook contrast in de verlichting moeten aanbrengen. Ook een zwart voorwerp reflecteert een grote hoeveelheid licht en zal in een overvloed van licht niet als zwart overkomen op de foto. Zwart komt dus alleen echt als zwart over als er geen (tot weinig) licht op valt.
Met contrast in de verlichting breng je dus meer contrast in de opnamen.
Contrast Brengt Spanning
Indien er geen contrast in een foto zit dan vinden we de foto flets. Zouden we deze foto bekijken in zwart/wit dan is alles grijs. Meer contrast betekend meer accenten, pas wel op dat er geen kleuren in verzadiging raken. Gebruik daarom altijd een histogram waarbij er voor iedere kleur een eigen histogram wordt vertoond.
Wordt de opname omgezet naar zwart/wit dan kan er naar hartenlust aan de knoppen worden gedraaid. Probeer ook eens de effecten te bekijken wanneer alleen de intensiteit van de schaduwen (low tones) wordt aangepast of de hoge lichten (high tones) worden aangepast.
Weetje: Door het contrast in de hoge lichten aan te passen kan veel meer spanning worden gebracht in de wolken partijen!
Zonlicht Nabootsen
Direct (wit) zonlicht vinden we vaak te hard, het neemt alle kleur en warmte weg. We spreken vaak van de gouden uren. Dit is de ochtend en de avond. De periode tussen 10 uur in de ochtend en 4 uur in middag willen we graag vermijden.
Echter, soms, nou ja, eigenlijk best wel vaak, is de zon niet aanwezig of staat op een verkeerde plek. Maak je een portretfoto dan is het prachtig om de zon door het haar te zien schijnen. De zon staat niet altijd schuin achter jouw model.
Ben je in de studio dan kun je eenvoudig een spot schuin achter het model zetten welke gericht is op het hoofd, ben je in het veld dan kun je extra flitsen (draadloos) door gebruik te maken van een flitser met hierop een "snoot" gemonteerd. In de kop van de snoot zit een honingraat om het licht te richten.
Hier aan de rechterzijde zie je een voorbeeld van een flitser met een snoot gemonteerd.
Meer Contrast in Zwart-Wit Opname Door Kleur
Wanneer een kleurenopname omgezet wordt naar zwart wit kan er met kleuren filters worden gewerkt om het contrast te verhogen.
Met een geel (of rood/ oranje) filter zal het contrast van de lucht worden opgetrokken.
Door gebruik te maken van een groen filter zal het contrast van bloemen meer op de voorgrond treden. Beter gezegd, groen zal niet meer dominant zijn in de opname.
Let, ik doel hier op het gebruik van filters van het foto bewerkingsprogramma. Wanneer met een digitale camera wordt gewerkt heeft het geen nut om met kleuren filters te werken tijdens de opnames.
Omdat de werkelijke kleuren niet meer belangrijk zijn wanneer een kleurenopname omgezet wordt naar zwart/wit kan er met kleuren worden "geschoven", met ander woorden, de "tone mapping" kan worden aangepast. Hierdoor kan er extra contrast en accenten in de omzetting naar zwart/wit worden aangebracht in de opname.
Polarisatie Filter
Een polarisatie filter kan ook contrast verhogend werken. Dit is niet alleen van toepassing op lucht/wolken maar op elke opname waarbij reflecties een rol spelen. Ook in de natuur zijn het vaak de reflecties die de kleur uit de opname halen. Elk blad heeft een glimmend oppervlakte en reflecteerd dus het zonlicht. Dit kan dan de opname goed verpesten. Een polarisatie filter kan hierbij uitkomst bieden om een groot gedeelte van de reflecties te verminderen.
Er is op deze site een pagina over het polarisatie filter. Hier zijn meer tips te vinden.
|