Filters
Polarisatie
Grijze Waas
Reflectie's van licht kunnen een verstoring geven van de opname. De schittering van het water oppervlakte spreekt nog wel het meest tot de verbeelding. Een foto van de mooie vissen in de vijver zal zeker fout gaan door de reflectie van het licht op het wateroppervlakte en de vissen zullen flauwtjes overkomen op de foto. Er ligt een soort van grijze waas over het water. Dit is de reflectie van het omgevingslicht op de oppervlakte van het water.
Een polarisatie filter is het eerste filter moeten die de buiten fotograaf zou moeten aanschaffen. Soms zit het voordeel in de kleine dingen. Maak je een foto van een boom dan zal elk boomblad een schittering veroorzaken. Het gebruik van een polarisatie filter kan in zo een geval de kleur en contrast van de foto verrassend aangenaam verbeteren.
Polarisatie
Deze reflectie is voor een groot gedeelte te filteren zodat de vissen helder en duidelijk zichtbaar zijn. De truck van een polarisatie filter is de filtering van het licht met een bepaalde polarisatie. Het beeld (van de lucht boven de vijver) wat door het water oppervlakte wordt gereflecteerd heeft een andere polarisatie dan het beeld van de vissen. Je kunt dus kiezen welk beeld wordt doorgelaten.
Het licht wat rechtstreeks van de zon komt is niet gepolariseerd. Licht wordt pas lineair gepolariseerd door verstrooiing in de omgeving of spiegeling van een object. Het gebruik van een polarisatie filter kan het effect van nevel verminderen (of juist versterken).
Horizontale Oppervlakten
Het licht wat gereflecteerd wordt door een spiegelend horizontale oppervlakte is hoofdzakelijk horizontaal gepolariseerd. Door nu een verticaal gepolariseerd filter toe te passen worden de hinderlijke schitteringen niet doorgelaten. Een praktijk voorbeeld is de bekende polaroid zonnebril.
Weetje: Licht dat door een metalen oppervlakte wordt weerkaatst is niet gepolariseerd!
Draaibaar
Een polarisatie filter heeft dan ook altijd een ring die gedraaid kan worden. Zo kun je precies instellen welk licht wordt tegenhouden. Het is vanzelf sprekend dat het licht nooit een 100% uniforme polarisatie heeft. Daarom is het succes van een polarisatie filter afhankelijk van de situatie.
Door het filter te draaien kun je als het ware de lichtbron wegnemen. Richt je het filter op de blauwe lucht dan zal een meer contrastrijke lucht worden bereikt op de foto. De lucht kan onder juiste situaties bijna als donkerblauw overkomen.
Factoren
Een rol spelen natuurlijk de "stand" van het polarisatie filter maar ook de stand van de zon ten opzichte van het object, het soort oppervlakte van het object en je eigen positie. Deze bepalen het succes van het resultaat. Het beste resultaat krijg je door een beetje logisch na te denken en een keuze te maken voor de tijd van de dag en je eigen positie. Een beetje heen en weer lopen en draaien aan je polarisatie filter is noodzakelijk voor het mooiste resultaat.
In de praktijk is het vaak een compromis zoeken tussen de factoren die een rol spelen. Het beste kan de zon links of rechts van je staan, dus staat de zon in het zuiden dan is het polarisatie effect het grootste als je de camera naar het oosten of westen richt.
Circulaire Polarisatie
Licht wat niet gepolariseerd is bestaat eigenlijk niet. Als het niet gepolariseerd is (dus niet horizontaal of verticaal -of welke hoek dan ook-) dan is het circulair gepolariseerd. Het meeste licht bestaat uit een combinatie van alles.
Indien we gaan filteren, en bv alleen het horizontaal gepolariseerde licht doorlaten dan hebben we een probleem met een spiegelreflexcamera. Deze bevat spiegels, beeld sensoren en licht sensoren. Dit geeft problemen wanneer het licht lineair gepolariseerd is. Er ontstaan meetfouten en verkeerde reflecties binnen in het fototoestel.
Een polarisatie filter voor een spiegelreflexcamera camera bestaat in feite uit 2 filters die op elkaar zitten. Eerst gaat het licht door een filter wat alleen lineair gepolariseerd licht doorlaat. Vervolgens gaat het door een filter die de polarisatie opheft (en dus circulair gepolariseerd licht maakt).
Nadeel
Heel simpel, ongeveer 50% van het licht wordt tegengehouden. Indien je toestel op automatisch staat zie je hier niets van terug in de foto.
Een nadeel is ook, en dit zie je vooral wanneer de lucht in beeld wordt gebracht, dat de kleur afhankelijk is van de positie van de camera. De lucht aan de linkerkant van de foto kan een andere kleur blauw hebben dan de lucht aan de rechterkant.
Indien je een panorama foto wil maken door meerdere foto's aan elkaar te monteren moet je geen polarisatie filter gebruiken. Voor iedere foto verandert de stand van het toestel ten opzichte van de zon en zal de lucht een andere kleur krijgen. Indien de foto's aan elkaar worden gemonteerd zal dit niet mooi zijn.
|