Compositie
Landschappen - 2
Flitsen
In de regel heeft het geen zin om de flits te gebruiken. Er zijn camera's die aan de beeldcompositie kunnen zien of er veel tegenlicht is en de flits activeren. Indien een persoon op zeer korte afstand staat kan dat zinvol zijn. Voor de echte landschapsfoto heeft het geen zin omdat de flits onvoldoende bereik heeft.
Scherptediepte
Het is al eerder genoemd. Bij landschapsfotografie kiezen we voor een kleine lensopening om over een zo groot mogelijk afstand een scherpe foto te krijgen. Ik zeg het nog maar eens, bij een kleinere lensopening gaat het diafragmagetal omhoog. f/22 is dus een kleine lensopening dan f/5.6.
Indien je voldoende scherptediepte hebt is het ook mogelijk om diepte (en contrast) in de foto te krijgen door een object in de voorgrond op de foto te zetten.
Seizoen
Maak gebruik van de seizoen kenmerken. In de winter ligt er sneeuw en hebben bomen geen bladeren. Dat is duidelijk. In de herfst maken we gebruik van herfstkleuren en indrukwekkende wolkenpartijen. In het voorjaar de jonge frisse groenen kleuren en in de zomer schaduwen, uitbundige bloei en de zon en schaduwen.
Landschapsfotografie Versus Natuurfotografie
Natuurlijk fotografeer je in beide gevallen de natuur. Ik wil het verschil nogmaals aangeven. In het geval van natuurfotografie wil je regelmatig met opzet een foto nemen met een kleine scherptediepte. Maak je een foto van een bloem op een paar meter afstand dan wil je juist dat de bloem scherp is en de achtergrond (en voorgrond) vaag worden. Dat kan alleen met een kleine scherptediepte.
Zou je met een grote scherptediepte fotograferen zijn zou de bloem "wegvallen" in de details op de voor en achtergrond.
Bij landschapsfotografie wil je juist zoveel mogelijk scherptediepte hebben.
|